• HAPKIDO u Hrvatskoj

  • Danas postoje mnoge Hapkido organizacija u svijetu. Večinu njih vode učenici Ji Han Jaea. Neke od tih organizacija su World Sin Moo Hapkido Federation, World Hapkido Federation, International Hapkido Federation, International Hankido Federation, World Kido Federation, World Kuk Sool Association i druge, ali je samo nekoliko priznato od korejske vlade za izdavanje certifikata za crni pojas. Osim organizacija koje su po imenu vezane za hapkido, postoje i svjetske organizacije koje uključuju različite korejske borilačke vještine (pa i hapkido).

    U Hrvatskoj se Hapkido pojavljuje prvi puta 1997. godine kada ga majstor Mladen Kužnik donosi sa svojih putovanja po Sjedinjenim američkim državama. Učeći kod više majstora hapkidoa Mladen Kužnik ima sreće te tijekom boravka u Americi upoznaje i samog osnivača vještine Velikog majstora Ji Han Jae-a. Te daleke 1996. godine poćinje vještinu učiti i sa samog izvora, od osnivača osobno. Tijekom kasnijih godina rada Mladen Kužnik u Hrvatskoj i okolnim zemljama podučava Hapkido, otvara hapkido klubove i saveze te organizira seminare i prva Hapkido natjecanja. U travnju 2010. godine u organizaciji Hapkido kluba Agram organiziran je i zadnji europski seminar Velikog majstora Ji Han Jaea u Zagrebu na kojem je prisustvovalo više od 100 vježbača iz 8 zemalja regije; Austrije, Mađarske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. To je bio i početak organiziranja Europske Hapkido Unije sa sjedištem u Zagrebu. Europska Hapkido Unija je danas respektabilna i vodeća Hapkido organizacija na tlu Europe sa 23 države članice čiji predstavnici ćine Skupštinu Europske Hapkido Unije.

    Danas u Hrvatskoj djeluje Hrvatski hapkido savez osnovan 2006. godine koji okuplja više Hapkido klubova iz Zagreba, Slavonskog Broda, Karlovca, Dubrovnika te hapkido sekcije iz još par gradova Hrvatske. U Hrvatskoj je organizirano i Europsko hapkido prvenstvo 2013. godine, u Zagrebu te međunarodni tehnički i licencni seminari za trenere, ispitivače za zvanja i suce, okrugli stolovi, konferencije, nacionalna i interacionalna natjecanja te drugi događaji vezani za hrvatski, ali i za europski Hapkido.