• Glavninu taekwondo tehnika čine različite vrste udaraca i blokada koje se izvode rukama i nogama, a osobito su razvijene tehnike udaraca nogom u skoku po kojima je ovaj sport jedinstven u svijetu borilačkih vještina. U samoobrani i višim stadijima vježbanja proučavaju se i različite tehnike bacanja, poluga na zglobovima, kao i udarci u vitalne točke protivnika. Trening u taekwondou mogli bismo općenito podijeliti u tri osnovne grupe. Prvu grupu čine "poomse" ili forme, ustvari strogo određen i smislen redoslijed udaraca i blokada u kretanju. Postoji 8 vrsta juniorskih(Taegeuk) i seniorskih(Palgwe) formi za učeničke pojaseve, a zatim slijede složenije forme za majstorska zvanja: Koryo, Kumgang, Taebaek, Pyongwon, Shipjin, Jitae, Chunkwon, Hansoo i Ilyo.

    Jedan od najvažnijih aspekata terninga je sparing ili "taekyon", što znači sportski dio taekwondoa, a čemu se nakon svladavanja osnovnih tehnika pridaje najveća pažnja. No, ozbiljan učenik taekwondoa neće zanemariti ni disciplinu zvanu "kyup ka" ili lomljenje predmeta Najvažniji cilj taekwondoa je izbjegavanje borbe sposobnošću koja se treba bazirati na humanosti, pravdi, moralu, mudrosti i vjeri u ono što radimo i na taj način spriječiti ugnjetavanje slabijeg od strane jačeg i pomoći u izgradnji boljeg i mirnijeg svijeta. Posljednih godina sve je veći porast nasilja i nemorala na svim društvenim područjima, naročito među omladinom, naravno mnogi su razlozi tome. načinjenih od različitih materijala radi provjeravanja snage udarca, budući da bi isprobavanje udarca na protivniku moglo rezultirati ozbiljim ozljedama pa čak i smrću. U takvim prilikama snaga udarca se obično odmjerava na crijepovima, opekama i daskama različite debljine. Takvi testovi snage udarca uobičajeni su na polaganjima za viša učenička i majstorska zvanja. Za majstora taekwondoa udarcem šake ili brida dlana nije nemoguće razbiti dasku debljine 5 ili više centimetara, a udarcem nogom u skoku mogu razbiti crijep ili dasku na visini iznad 2 metra! Nije teško zamisliti kakav bi učinak takvi udarci imali u stvarnoj borbi, no filozofija i moralna načela taekwondoa dopuštaju njihovu primjenu samo u krajnjoj nuždi samoobrane.

    U taekwondou postoji deset učeničkih zvanja, "geup" (bijeli, žuti, zeleni, plavi i crveni pojas), nakon čega slijede deset Dan stupnjeva crnog pojasa. Zvanja viša od 7. Dan pojasa su rijetka i mogu se steći uglavnom nekim specijalnim zaslugama u širenju sporta, usavršavanju tehnike itd. Iako za treniranje nije potrebna neka posebna oprema i obuća, uobičajeno je da svi taekwondo sportaši vježbaju u tradicionalnoj bijeloj odjeći nazvanoj "dobok", koja se sastoji od donjeg i gornjeg dijela, preko kojeg se na propisani način veže pojas. Bijela boja doboka simbolizira ideal moralne čistoće vježbača, a nosioci crnih pojaseva imaju i crnu traku na ovratniku. Taekwondo se može vježbati u dvorani i u prirodi, pojedinačno i u grupi, s partnerom ili bez njega, što je svakako velika prednost u odnosu na ostale sportove. Osim što razvija skladno, jako i zdravo tijelo, taekwondo posredno djeluje i na psihu vježbača. Trenirajući taekwondo dulje vrijeme, stječe se samopouzdanje, jača volja i pojaćava mogućnost koncentracije, što je od velike koristi u svakodnevnom životu, a ličnost s takvim osobinama postaje i korisniji član šire društvene zajednice. Sagledavanjem vlastitih mogućnosti, takva se osoba oslobađa agresije, a naporni treninzi čine je otpornijom na stresove, koji su nažalost, postali dio suvremenog života. Sportski susreti i nadmetanja izvrsna su prilika za stjecanje novih poznanstava i prijatelja širom svijeta; mogućnost da se lakše shvate i upoznaju drugi ljudi ali i vlastita ličnost. Taekwondo je sport koji se, za razliku od većine ostalih sportova, može prakticirati od rane mladosti pa do poznih godina, a redovitim vježbanjem tijelo se može održati vitkim i mišićavim čak i u dubokoj starosti.

    Ukratko, mogli bismo reći:
    "Taekwondo je sport i vještina za cijeli život."